Catedrale

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Catedrale

Catedrala Santa Maria del Fiore
Catedrala Santa Maria del Fiore[1]

Fericiţi cei ce construiesc biserici, nu cei ce le demolează

Construirea viitoarei Catedrale patriarhale, numită şi Catedrala Mântuirii Neamului, reprezintă, înainte de toate, o necesitate cultică, ca spaţiu pentru activitatea liturgică a Bisericii.

Actuala Catedrală patriarhală (cu o capacitate de aprox. 500 de persoane), de la a cărei construire se împlinesc anul acesta 350 de ani, este neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi care în fiecare duminică participă la Sf. Liturghie, atât în interiorul, cât şi în exteriorul acesteia. Cu atât mai mult, o nouă Catedrală patriarhală mai încăpătoare devine o necesitate stringentă cu prilejul marilor sărbători religioase şi momente solemne bisericeşti, cu caracter naţional şi internaţional.

Construirea noii Catedrale patriarhale este o necesitate arhitecturală pentru o capitală europeană cu o populaţie de peste două milioane şi jumătate de locuitori. Catedrala va fi un simbol al capitalei unei ţări din Uniunea Europeană, Bucureştiul fiind la ora actuală singura capitală europeană fără o catedrală reprezentativă. Aşadar, construirea viitoarei Catedrale patriarhale nu distonează cu tradiţia europeană, ci, dimpotrivă, o confirmă. De aceea, s-a creat şi curentul de opinie: „O Catedrală pentru capitală!”

Atribuirea de către Statul român a terenului pentru construirea Catedralei patriarhale reprezintă, mai ales, o reparaţie morală pentru cele cinci biserici demolate de către dictatura comunistă, în aceeaşi zonă.

Cât priveşte dimensiunile şi capacitatea noii Catedrale patriarhale, reamintim faptul că în ziua sfinţirii locului pe care aceasta urmează a fi construită, 29 noiembrie 2007, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat faptul că noua Catedrală patriarhală nu va imita construcţiile imense din timpul dictaturii comuniste, ci, dimpotrivă, ea va fi un corectiv al lor, în sensul unei volumetrii decente şi armonioase, care să evite orice stil gigantesc sau strivitor. De aceea, considerăm iresponsabilă folosirea în mass-media a unor expresii ca: „proiect megaloman”, „proiect faraonic”, „proiect paranoic de tip ceauşist”, etc., chiar înainte de a fi apărut proiectul noii Catedrale patriarhale din Bucureşti....mai mult[2]


Catedrala Notre Dame
Catedrala Notre Dame[1]

Catedralele europene, puncte de atractie ale circuitelor turistice Catedralele construite intre secolele 12-13 in Europa reprezinta un punct de atractie in cadrul circuitelor turistice europene, aceste constructii rezistand in timp incendiilor, razboaielor sau restauratiilor.

Una dintre cele mai celebre catedrale din lume este Catedrala Chartres din Franta, construita in secolul 12 si renumita pentru vitralii, sculpturi si arhitectura eleganta. A fost construita in numai 30 de ani, cu 70 de ani mai putin decat durata medie de constructie a unei catedrale.

Contructiile pentru Santa Maria Del Fiore din Italia au inceput in 1286, pentru o durata de circa 170 de ani. Ca la cele mai multe catedrale, lucrarile pentru restaurare au fost realizate pe parcursul anilor, fatada fiind in totalitate realizata in anul 1870. Vizitatorii pot vedea in interior picturi cu insciptii din Biblie, care au la baza stilul renascentist si gotic.

O a treia catedrala catalogata de un studiu realizat de revista Forbes ca fiind un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat este Strasbourg, din Franta, construita in secolele 12-13. Pana in anul 1880, aceasta a fost considerata cea mai mare catedrala din Europa, pana la aparitia Cologne.


Sf. Basil
Sf. Basil[3]

O alta renumita constructie este Notre Dame, construita in secolul 12 si facuta celebra de romanul cu acelasi nume al scriitorului francez Victor Hugo.

Catedrala Sf. Basil a fost proiectata intre anii 1555-1561 de catre Postnik Yakolev. Catedrala a fost construita in timpul lui Ivan cel Groaznic Ea este situata la marginea Pietei Rosii din Moscova si este cea mai impresionanta catedrala a Europei. Privita de la inaltime, catedrala are forma unei stele cu opt colturi. Cu multi ani in urma, catedrala a fost inchisa, urmand sa fie distrusa. Datorita curajului arhitectului Baranovsky care a amenintat cu sinuciderea pe treptele catedralei daca aceasta va fi atinsa, biserica a fost salvata de la distrugere.

Unelte personale
Trusa de unelte