Campionatul romanesc

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. 1,0 1,1 1,2 lpf.ro

Cuprins

Despre LPF

Prima formula organizatorica a cluburilor de fotbal a fost Colegiul Divizionar A (5 octombrie 1970), prezidat de Mircea Angelescu, organism ce a avut un rol mai mult formal pana in 1990, an dupa care, trecind succesiv prin mai multe schimbari: – nu numai de denumire: Liga Echipelor Divizionare A , Liga Nationala de Fotbal, Liga Cluburilor Profesioniste s.a., in 1992, la 10 octombrie, se constituie in Liga Profesionista din Divizia A , avindu-l ca presedinte pe Mircea Angelescu, vicepresedinte pe Dumitru Dragomir si secretar general pe Daniel Lazarescu.

Denumirea actuala - Liga Profesionista de Fotbal din România a fost stabilita la 22 ianuarie 1993, reunind reprezentantii cluburilor cu echipe in divizia A, cadru care s-a largit la 13 octombrie 1993 prin cooptarea reprezentantilor cluburilor diviziei B. La 30 septembrie 1996 dl. Dumitru Dragomir este ales in functia de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din România.

In februarie 1997 se stabileste sediul Ligii Profesioniste de Fotbal din România in str. Mihai Eminescu nr.47, iar in decembrie acelasi an se hotareste preluarea organizarii campionatului de fotbal incepind cu editia 1997-1998.

Incepind din luna aprilie 2004 sediul Ligii Profesioniste de Fotbal se afla in Str. Alexandru Vitzu nr. 2A, Sector 5, Bucuresti

La ultimele alegeri (noiembrie 2005) Dumitru Dragomir este reales in functia de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din România.

Campionat

- In octombrie 1909, se infiinteaza ASAR (Asociatiunea Societatilor Atletice din Romania) din cele trei cluburi existente pe atunci: Colentina CA si Olimpia SC, ambele din Bucuresti, United AC din Ploiesti, cu practicanti in majoritate straini.

- In decembrie 1909 - ianuarie 1910 se desfasoara prima competitie fotbalistica interna, Cupa ASAR, asimilata primului campionat national. An de an, numarul echipelor creste, iar in componenta lor figureaza din ce in ce mai multi romani.

- In Romania Mica dinaintea primului razboi mondial se disputa o serie de competitii sub forma de cupa, ai caror castigatori vor fi considerati campionii Romaniei.

- Ulterior, organul de conducere al activitatii fotbalistice devine Comisiunea de Football-Asociatie din cadrul UFSR (Uniunea Federatiilor Sportive din Romania), care a luat fiinta la 1 decembrie 1912.[1]

- In perioada 1916 - 1919 nu s-a disputat nicio editie datorita primului razboi mondial

- Dupa razboi, odata cu formarea Romaniei Mari, incepand cu editia 1921-1922, se disputa campionatul national cu participarea echipelor din toate provinciile tarii. Inca nu avem un campionat dupa un sistem divizionar, el diputandu-se pe regiuni (mai tarziu, ligi) si apoi in sistem eliminatoriu, intre invingatoare.

Cupa

Cupa Romaniei la fotbal
Cupa Romaniei la fotbal

- Cupa Romaniei la Fotbal este organizata de FEDERATA ROMANA DE FOTBAL.

- Disputarea Cupei Romaniei incepe in sezonul 1933-1934.

- Organizarea si programarea Cupei Romaniei

Cupa Romaniei este organizata de Federatia Romana de Fotbal, respectiv de asociatiile judetene de fotbal - pentru faza judeteana. La aceasta competitie pot lua parte numai echipele apartinand cluburilor si asociatiilor sportive afiliate. Formatul fazei nationale si programul jocurilor pentru fiecare editie se aproba de catre Comitetul Executiv al FRF

- Cupa Romaniei este dotata cu un trofeu transmisibil, pe care echipa detinatoare il pastreaza de la data decernarii pana cu 10 zile inaintea finalei editiei urmatoare, cand acesta se incredinteaza spre pastrare FRF.

- in faza nationala programarea jocurilor va fi efectuata de FRF

- pana la faza saisprezecimilor de finala, programarea jocurilor se va face prin imperecherea echipelor pe criteriu geografic, evitandu-se pe cat posibil distantele mari. Echipele de categorie inferioara sau cele din aceeasi categorie mai slab clasate in campionatul precedent sun organizatoarele jocurilor.

- la faza saisprezecimilor de finala participa cele 18 echipe din Liga I si 14 echipe calificate in urma desfasurarii fazelor anterioare. Jocurile din cadrul saisprezecimilor se stabilesc prin tragere la sorti.

- pentru jocurile din fazele urmatoare (optimi, sferturi de finala si semifinale), echipele calificate vor fi repartizate in aceleasi urne valorice ca si in cadrul saisprezecimilor, tragerea la sorti urmand sa se efectueze in mod similar. Jocurile din cadrul optimilor, sferturilor de finala si semifinalelor se disputa, intr-o singura mansa, pe teren neutru. Comitetul Executiv al FRF poate aproba desfasurarea jocurilor din cadrul optimilor, sferturilor de finala si semifinalelor intr-o singura mansa sau tur-retur.

- Finala Cupei Romaniei se organizeaza, de regula, in Bucuresti de catre FRF.[1]

SuperCupa

SUPERCUPA ROMANIEI SE DISPUTA INTRE CAMPIOANA ROMANIEI SI CASTIGATOAREA CUPEI ROMANIEI IN EDITIA RESPECTIVA.

- in fiecare an, de regula, inainte de inceperea campionatului Ligii I, FRF organizeaza Supercupa Romaniei, intre echipa castigatoare a campionatului Ligii I si castigatoarea Cupe Romaniei

- in cazul in care aceeasi echipa casiga si campionatul Ligii I si Cupa Romaniei, Supercupa Romaniei nu se mai disputa.

- data si locul de disputare a jocului vor fi stabilite de Comitetul Executiv al FRF.

- toate drepturile legate de organizarea Supercupei Romaniei apartin FRF.[1]

Momente istorice din fotbalul romanesc

Clasamentul All Time al fotbalului romanesc

Clasamentul all time din fotbalul romanesc
Clasamentul all time din fotbalul romanesc
Unelte personale
Trusa de unelte