Caiete

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Fabricarea hartiei

Scurt istoric al aparitiei si raspandirii hartiei in lume

Inventarea hartiei a fost atribuita chinezului Ts Ai Lun care in anul 75 al erei noastre a avut ideea de a fabrica o foaie de hartie din fibre textile in special de canepa si in. Se presupune ca s-ar fi utilizat in primele ateliere si fibre de dud si de bambus (bast) si chiar resturi de franghii si plase pescaresti.

O descriere incompleta a fabricarii hartiei primitive chinezesti este data intr-o carte chinezeasca din secolul al XVII-lea : “Sita tinuta cu ambele maini se introduce miscand-o incoace si incolo in putina cu zeama de fibre. Cand este scoasa din putina, materialul fibros ramane pe sita, grosimea pastei depinde de mana omului. Daca sita se introduce putin in pasta, hartia iese subtire, daca se introduce mai adanc foaia iese mai groasa. Materia fibroasa pluteste pe sita, iar apa se scurge pe cele patru parti. Sita se rastoarna apoi, iar hartia e lasata sa cada pe scandura. In acest fel se pot face pana la 1000 de coli. Deasupra lor se aseaza o scandura si se preseaza cu o funie si un retevei in acelasi mod ca la presarea vinului. Umezeala se stoarce iar foile se ridica cu un ac de arama si se pun la uscare pe un perete incalzit “.

Ca mai toate inventiile mari chinezesti ale vremii aceleia si fabricarea hartiei a fost tinuta in mare secret. Dupa putin timp hartia s-a dovedit atat de utila incat in cateva decenii a fost introdusa in administratia de stat ca apoi sa fie decretata monopol de stat.

Cu toate ca secretul fabricarii hartiei era foarte bine pazit, acesta a patruns dincolo de granitele Chinei in anul 751 e.n. in urma unei batalii intre chinezi si arabi pe fluviul Tharaz, langa Samarcanda, in care arabii au iesit invingatori. Printre chinezii luati prizonieri de arabi, se gaseau si lucratori din atelierele de hartie chinezesti care au inceput sa practice meseria mai intai in Samarcanda, unde i-au initiat si pe arabi in acest mestesug de unde s-a raspandit si la alte popoare, mai devreme sau mai tarziu.

2. Materiale fibroase folosite la fabricarea hartiei Fibrele celulozice : Principalul component al peretelui celular al plantelor este celuloza.

Unelte personale
Trusa de unelte