Brevete
De la Publicitate Enciclopedica
Brevete de Invenţie
CUM ÎNREGISTRATI LA OSIM O CERERE DE BREVET DE invenţie
1. Formularul - tip
Trebuie să depuneţi (dacă puteţi veni la sediul instituţiei), sau să transmiteţi la OSIM prin poştă (recomandat sau priori-post), 3 exemplare ale formularului tip "Cerere de brevet de invenţie" (c.b.i.) completate în conformitate cu ghidul de pe ultima lui fila şi respectand art.14 din Legea nr.64/1991privind invenţiile, republicata la 21.10.2002, precum şi reg.8 din Regulamentul de aplicare a acesteia. Completarea formularului se va face în limba romana, prin dactilografiere sau printare pe calculator (în cazuri deosebite poate fi completat şi de mana). Solicitantul cererii poate fi o persoana juridica sau una fizica, în primul caz fiind necesar sa adaugati la functia şi numele în clar ale conducătorului unităţii, semnatura acestuia şi stampila unităţii. Dacă conducătorul unităţii este unul dintre inventatori el nu poate semna pentru respectiva unitate, fiind necesar sa semneze pentru unitate un adjunct, un asociat sau contabilul şef. În cazul unitatilor inventatorii vor fi scrisi pe declaratia de la pag.5 a formularului cererii.
Solicitantii straini pot depune cereri numai prin mandatarea unui consilier în proprietate industriala printr-o procura [Reg.20, A, (3)].
2. Prescriptii de forma privind documentaţia tehnica propriu-zisa a invenţiei (a se vedea art.15 din Lege şi Extrasul din Regulament)
Un brevet poate fi acordat pentru orice invenţie avand ca obiect un produs sau un procedeu, în toate domeniile tehnologice, cu condiţia ca aceasta sa fie noua, sa implice o activitate invenţiva şi sa fie susceptibila de aplicare industriala. (Art.7 din Legea 64/91 amendată).
Cele trei formulare-tip ale cbi trebuie însotite la depunere, obligatoriu, de documentaţia tehnica, de asemenea în 3 exemplare, dactilografiata sau printata pe calculator, pe format A4, hartie alba, scrisa pe o singura fata a filei şi cuprinzand urmatoarele materiale distincte: descrierea invenţiei (conform reg.13 şi reg.14 din regulament), revendicarile (reg.16), desenele explicative (daca este cazul, reg.17) şi rezumatul invenţiei (reg.18).
Fiecare din cele 4 parti va fi începuta pe o fila noua, ca material separat, dar toate aceste 4 documente (sau 3 daca nu exista desene) se vor numerota cursiv, de la prima pagina a descrierii pana la fila rezumatului, jos în mijloc. Partile scrise trebuie sa aiba spatii libere de 2,5 cm pe toate laturile, circa 30 de randuri pe pagina şi marimea caracterului literei 12 (sau asa cum ies de, de regula, de la masina de scris). Titlurile (invenţiei, revendicarilor şi rezumatului) se scriu cu litere mari (majuscule), trebuie sa fie boldate (îngrosate) şi centrate pe mijlocul paginii. În cadrul textelor nu se admit randuri libere şi nici numerotarea paragrafelor ci numai marcarea lor prin tabulare.
Desenele - acolo unde este cazul - se fac pe hartie alba sau pe calc, numai pe format A4, numai cu cerneala sau tus negru, cu vederi, sectiuni, lupe sau scheme (cinematice, hidraulice, electrice sau bloc, după cum este cazul) conform standardelor de desen tehnic în vigoare din domeniul respectiv şi într-un numar suficient de reprezentari pentru o cat mai buna întelegere a solutiei. Paginile cu desene nu trebuie sa aiba chenar, nici indicator standard şi nici lista de pozitii. De asemenea, pe desene nu se trec dimensiuni şi nu trebuie sa existe alte notatii verbale, cu exceptia numerelor figurilor (plasate dedesubtul fiecareia dintre proiectii şi la mijlocul lor) şi a pozitiilor care trebuie să coincidă cu numerele reperelor din părţile scrise. Desenele pot fi executate pe plansetă cu isis sau printr-un program pe calculator.
Fiecare dintre cele trei seturi (care contin: descrierea invenţiei, revendicarile, desenele explicative şi rezumatul, asezate exact în aceasta ordine) se va capsa sus în stanga filelor. Unul din cele trei seturi ale documentaţiei tehnice de mai sus (originalul) trebuie semnat de dvs. (în cazul unitatilor de una din persoanele din conducere şi apoi stampilat, iar în cazul cand autorii sunt, în acelasi timp, şi solicitanti, de întregul colectiv) pe fiecare fila jos în dreapta. În masura în care stadiul tehnicii va este cunoscut puteti depune şi o fisa bibliografica cu trimitere la un brevet de invenţie sau la o lucrare tehnica în tema.
Va sugeram sa cititi reg.32 din Regulamentul de aplicare a Legii 64/91, modificata, regula care se refera la exceptiile de la brevetabilitate.
Programele de calculator, în sine, nu sunt considerate invenţii în sensul prevederilor art.7 din Legea 64/91. Daca doriti, totusi, sa înregistrati un program de calculator va rugam sa parcurgeti cu atentie pct (14)...(22) din aceeasi reg.32 deoarece în invenţiile din acest domeniu va trebui sa urmariti evidentierea clara a unui efect tehnic. Pentru o mai buna şi mai amanuntita cunoastere a condiţiilor de forma de mai sus este util sa parcurgeti mentionatul Extras din Regulament şi Normele privind constituirea depozitului national reglementar al c.b.i. din Manualul de examinare elaborat de Departamentul Apeluri-Strategie al OSIM.
3. Întocmirea documentaţiei tehnice
Daca nu aveti înca experienta necesara pentru elaborarea unei documentaţii în conformitate cu cerintele OSIM va sugeram sa apelati la serviciile unui consilier în proprietate industriala pe care îl puteti alege din lista consilierilor ce poate fi consultata la Biroul de Relatii cu Publicul, la Sala de lectura a OSIM (dintr-un Buletin Oficial , Sectiunea invenţii) sau în site-ul nostru la rubrica Consilieri. De asemenea, puteti contacta unul din Centrele noastre Regionale accesand indicatia Centrele Regionale, din acelasi site, pentru a afla adresa şi telefonul lui. Într-o alta varianta ajutatoare puteti obtine de la amintita sala de lectura un brevet în tema cu obiectul pe care doriti sa-l protejati pentru a avea un model la redactarea documentaţiei tehnice.
4. Cercetarea documentară
Este recomandabil ca înainte de a depune o cerere de brevet de invenţie sa faceti o cercetare documentara din brevete pentru a va forma o imagine cat mai buna privind stadiul cunoscut al tehnicii din domeniul respectiv. În acest fel va puteti folosi de ultimele realizari din domeniu şi , în acelasi timp, reduceti riscul respingerii cererii dvs. datorita lipsei de noutate sau activitatii invenţive. Cercetarea documentara se poate face:
- apeland la serviciile unui Consilier în proprietate industriala;
- contactand un Centru Regional;
- pe cont propriu, prin internet, accesand Baza de date a OSIM, sau una din bazele Organizaţiei Europene de Brevete (OEB) cum este "Esp@ceNet", de exemplu, şi utilizand cuvinte cheie din domeniul respectiv completate în casuta "Titlu" a ferestrei de cautare;
- la Sala de lectura a OSIM, accesul din holul mare al institutiei;
- prin depunerea unei cereri-tip de cercetare documentara la OSIM şi prin achitarea unei taxe corespunzătoare după ce consultati în site-ul nostru din internet rubrica "Servicii" pentru a va informa asupra formularului tip, a termenelor şi a taxelor legale.
5. Taxe
În conformitate cu Ordonanţa de Guvern nr.41/98 şi cu Legea nr.381/14.12.2005 privind modificarea acesteia, publicata la 04.01.2006 (cititi în special art.2, 10 şi Anexa 1), taxele principale pe care trebuie sa le achitati sunt, în ordine, urmatoarele:
- taxa de înregistrare (pct.1a), anexa 1, se va achita în max. 3 luni de la data înregistrarii): 108 lei
- taxa de publicare a cererii de brevet după 18 luni de la data depozitului (pct.2, anexa 1), în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala (BOPI) sectiunea invenţii al OSIM, achitata în termen de maxim 6 luni de la data depozitului: 180 lei, sau(ca varianta:)
- taxa de publicare a cererii de brevet înainte de 18 luni de la data depozitului (pct.5 a), anexa 1), dar nu mai devreme de 4 luni de la înregistrare: 360 lei
- taxa de examinare de fond, procedura care se deruleaza în termen de 18 luni de la data platii taxei achitate din luna a 4-a pana în luna a 30-a inclusiv [pct.3a), anexa 1]: 1080 lei, sau (ca varianta);
- taxa de examinare de fond cu luarea hotararii în termen de 18 luni de la data depozitului, achitata în termen de 3 luni de la data depozitului [pct.7a), anexa 1]:
1.800 lei
- taxa de tiparire şi eliberare a brevetului (pct.4, anexa 1) în termen de 12 luni de la data publicarii hotararii de acordare a brevetului: 360 lei.
Taxele legale pentru procedurile pe care le efectuam pot fi achitate treptat, în timp, în urma unor solicitari scrise ale Serviciului de examinare preliminara şi pe masura ce se deruleaza procedurile de examinare. Taxele pot fi achitate şi odata cu depunerea cererii de brevet, la casieria OSIM, pentru început fiind recomandabil sa achitati taxele de înregistrare şi de publicare, daca documentele de la pct.2 al ghidului se depun direct la OSIM. Depunerea cererii şi a documentaţiei tehnice la camera 3 de la parter o poate face oricine. Daca transmiteti taxa printr-un mandat postal sau printr-un ordin de plata apelati la contul nostru notat mai jos şi faceti trimetere, în documentul respectiv, la numarul de înregistrare al c.b.i şi la procedura pentru care faceti aceasta plata.
Cand solicitantul este persoana fizica taxele de mai sus, cu exceptia celei de la pct.7 din anexa 1 (1.800 lei), pot fi diminuate (conf. art.2 şi art.10 din legea de mai sus) în functie de venitul lunar mediu brut pe economie pe ultimele 12 luni. Acest venit trebuie atestat, după caz, cu o adeverinta de la locul de munca, de la Oficiul Fortelor de Munca, de la administratia financiara, sau cu taloane de pensie. În cazul studentilor este necesara o adeverinta eliberata de decanatul facultatii cu mentionarea numelui studentului, specialitatea şi anul de studiu. În cazul militarilor în termen se poate depune o adeverinta de la unitatea unde îsi satisfac stagiul militar, iar în situatia celor privati de libertate o adeverinta eliberata de penitenciar.
Astfel, daca venitul dvs. lunar mediu brut pe ultimele 12 luni este sub 2.826,27 lei va trebui sa platiti doar 20% din taxe, adica: 273,6 lei pentru înregistrarea (21.6 lei), pentru publicarea (36 lei) şi examinarea de fond (216 lei) a cererii dvs. În caz ca aveti un venit brut lunar sub 4710,45 lei veti plati doar 50% din taxele de mai sus, deci 684 lei. În cazul mai multor solicitanti ai aceleiasi cereri de brevet taxele se platesc doar o singura data pentru fiecare cerere, iar impunerea se face după cel mai mare salariu.
În cazul unei persoane jurudice taxele pot fi reduse la jumatate (50%) daca printr-un bilant pe anul anterior, depus la OSIM, se atesta o cifra de afaceri mai mica decat 2 milioane de euro (echivalentul în lei), la 20 % daca are o cifra de afaceri sub 1 milion de euro şi , de asemenea, la 20% pentru o invenţie realizata în urma unei activitati de cercetare - dezvoltare cu finantare publica, sau este institutie publica ori unitate nonprofit (conf. Art.2 din Legea nr.381/2005 care modifica O.G. 41/98 privind taxele în domeniul proprietăţii industriale).
Examinarea unei c.b.i. (Obtinerea hotararii de acordare a Comisiei de invenţii) poate dura de la 18 luni, daca achitati taxa de urgenta, şi pana la 4 ani în cazul taxelor reduse. după obtinerea brevetului de invenţie trebuie sa achitati an de an, timp de 18 ani, taxele de mentinere în vigoare a brevetului dvs. în conformitate cu pct.23 din anexa 1 a legii 381/2005 sus-mentionate.
6. Protecţie
La depunerea documentelor de mai sus vi se va returna imediat (personal sau prin posta) unul dintre formularele-tip cu stampila institutiei noastre continand data şi numarul de înregistrare. Aceasta înregistrare nu va asigura protectie! Abia după publicarea rezumatului invenţiei dvs. în BOPI Sectiunea invenţii (art.34 din legea 64/91) - veti avea o protectie provizorie, pana la data luarii unei hotarari de Comisia de invenţii, şi puteti face imediat orice demers pentru aplicarea invenţiei dvs. Pe primii 5 ani de aplicare a invenţiei sunteti scutiti de taxa pe profit conform prescriptiilor Normativului de scutire şi ale Legii Codului Fiscal.
Brevetul de invenţie va asigura protectie numai pe teritoriul Romaniei, pe o durata de valabilitate de 20 ani cu începere de la data de depozit, conform art.31 din Legea nr.64/91, amendată, cu condiţia mentinerii lui în vigoare prin achitarea taxelor legale anuale (pct.23, Anexa 1 din Legea 381/2005) începănd cu anul 3 de protecţie.
7. Aplicarea invenţiei
În conformitate cu H.G. nr.573/07.09.1998 OSIM nu are atributii privind contactarea unor eventuali aplicanti ai invenţiilor. Dar în site-ul nostru, la rubrica "Servicii", puteti afisa invenţia dvs. pemtru a fi contactat de doritori.
8. Brevetarea în strainatate
Brevetarea în strainatate a invenţiilor create de persoane fizice romane pe treitoriul Romaniei se face numai după înregistrarea cererii de brevet de invenţie la OSIM (art.43 din lege). Daca sunteti interesat sa protejati solutia tehnica din cererea dvs. de brevet şi în strainatate este necesar ca în termen de 12 luni de de la data depozitului, (data de prioritate conform Conventiei de la Paris) şi în conformitate cu art.20 din Legea 64/91, sa solicitati mai întai eliberarea unui certificat de prioritate. În baza acestei prioritati puteti depune cereri nationale direct la oficiile tarilor în care doriti protectie, sau o cerere internationala depusa prin OSIM, ca oficiu receptor, fie la biroul Organizaţiei Europene de Brevet (OEB), fie la cel al Tratatului de Cooperare în domeniul Brevetelor (PCT). Completarea cererii de brevet pentru aceasta faza internationala (OEB sau PCT) se poate face şi la Serviciul Examinare Preliminara (dna. ing. Adriana Aldescu et.4, tel.288). Romania fiind membru al Conventiei Brevetului European puteti depune cererea dvs. şi direct la OEB. după acest ultim demers procedura de brevetare internationala poate fi sustinuta, datorita complexitatii ei, doar printr-un consilier în proprietate industriala pe care îl puteti alege din site-ul OSIM.
Pentru mai multe amanunte va sugeram sa cititi lucrarea "Brevetarea invenţiilor în strainatate" de Ion Constantin, Editura All, Bucuresti 1993 (lucrare accesibila la Sala noastra de lectura de la et.1 al cladirii de la nr.3 Str. Ion Ghica) şi "Tratatul de Cooperare în domeniul Brevetelor" sau sa consultati un Consilier în proprietate industriala.
Nota: Serviciile Centrelor Regionale şi ale Consilierilor de P.I. sunt taxate.
9. Sugestie
după înregistrarea cererii dvs. de brevet este bine sa va tineti un calendar pentru a putea urmari derularea procedurilor noastre şi termenele la care este necesar sa raspundeti la scrisori sau sa achitati taxele în vigoare întrucat, daca nu raspundeti la notificarile examinatorilor, sau nu achitati taxele sus-mentionate, cererea dvs. va fi considerata abandonata şi va fi respinsa, [art.28 d) din Legea 64/1991, amendata în 2002]. De asemenea, e bine sa va faceti un dosar cu duplicatele tuturor documentelor pe care le depuneti la OSIM şi cu toate originalele notificarilor trimise de OSIM.
Cand primiti o notificare semnata de un functionar al OSIM va rugam sa luati legatura, telefonic sau în scris, numai cu acesta întrucat el detine dosarul cu cererea şi documentaţia depusa de dvs. la OSIM.... mai mult...[1]
Brevete de plante
- TITLU DE PROTECTIE
Drepturile amelioratorului asupra noilor soiuri de plante din toate genurile si soiurile sunt recunoscute si aparate pe teritoriul Romaniei prin eliberarea unui brevet de soi.
DREPTUL LA ELIBERAREA BREVETULUI DE SOI
Dreptul la eliberarea brevetului de soi apartine amelioratorului, cu exceptia situatiei in care amelioratorul a creat un nou soi in cadrul sarcinilor de serviciu prevazute in contractul sau individual de munca. Inacest ultim caz, amelioratorul va primi o renumeratie echitabila.
CONDITII PENTRU ACORDAREA PROTECTIEI
Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci acorda protectie pentru un nou soi de planta si elibereaza brevetul de soi, daca acesta este:
nou
distinct
omogen
stabil
poarta o denumire generica care va permite identificarea acestuia.
PROTECTIA NOILOR SOIURI IN STRAINATATE
Persoanele fizice si juridice romane au dreptul sa isi depuna, pentru prima data cererea de acordare a brevetului de soi sau a unui titlu de protectie similar.
REPREZENTARE
Persoanele fizice si juridice care solicita protectia pentru un nou soi pot fi reprezentate in procedurile privind protectia de noi soiuri, in fata Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), de catre un mandatar autorizat, cu domiciliul, respectiv cu sediul in Romania. Pentru persoanele straine reprezentarea prin mandatar autorizat este obligatorie.
... mai mult... [2]