Bonusuri
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
- Al 13-lea salariu este cel mai întâlnit bonus din România
Majoritatea angajaţilor din România primesc prime de Crăciun sau pentru concediu. De asemenea, peste 50% dintre ei beneficiază de tichete de masă sau bonusuri de merit.
Aproximativ 3 din 5 salariaţi din Bucureşti (71,9%) şi aproximativ 3 din 4 (65,6%) angajaţi din afara Capitalei primesc de la angajatori, ca prim beneficiu suplimentar, prime de tipul celui de-al 13-lea salariu (bonusuri în bani de sărbători, de concediu etc.), se arată într-un studiu realizat de Mednet Marketing Research Center şi Media Xprimm. ... mai mult...[1]
- Bonusurile fac diferenta in industria hoteliera
„Un ospatar nu poate ajunge la un salariu de patru sute de euro, dar luand in considerare bacsisurile primite poate atinge acest prag. De asemenea, un alt sector unde bonusurile fac diferenta sunt vanzarile. In functie de target-urile stabilite sau organizarea de evenimente salariatii din acest sector beneficiaza de o serie de beneficii in fucntie indeplinirea si depasirea acestora”, a declarat pentru Wall Street, Camelia Buburuz (foto), HR Manager, JW Marriott.
In prezent, industria hoteliera se dezvolta si se deschid mai ales hoteluri de 2-3 stele, maxim 4 stele. In urmatorii ani insa, vor intra din ce in ce mai multi jucatori de 4 si mai ales 5 stele si atunci se va intampla ceea ce se intampla atunci cand un nou hotel se deschide, se vor uita pe piata pentru a-si alege cei mai buni oameni, sustine HR Manager-ul de la JW Marriott.
Aparitia a tot mai multor jucatori va conduce insa si la o crestere a salariilor, uneori nejustificata. In prezent, diferenta e clar facuta de salarii. „Cine isi deschide un business nou apeleaza la remuneratii mai ridicate, in raport cu media salariala practicata pe piata. Chiar si asa, salariul unui entry level in sectorul hotelier nu va putea ajunge pana la sfarsitul anului la 500 de euro, pentru ca piata nu o permite”, sustine Buburuz.... mai mult...[2]
- Salariile pierd teren în faţa bonusurilor
Angajatorii nu mai au încredere în efectul salariului fix, ci încearcă „să scoată untul“ din angajaţi contra prime şi beneficii.
Bonusurile fixe şi variabile şi beneficiile au constituit, anul acesta, „felii“ mult mai mari în structura pachetului salarial al anagajatului român, în comparaţie cu anii trecuţi. Potrivit studiului PayWell 2008, realizat de firma de audit PricewaterhouseCoopers (PwC), bonusurile şi beneficiile, care nu sunt taxate la acelaşi nivel cu salariul au ajuns în 2008, la peste 35% din veniturile încasate de români.
„Firmele încearcă creşterea performanţelor prin oferirea de recompense pentru îndeplinirea atribuţiilor. În ultimii doi ani, companiile evită din ce în ce mai mult să acorde un salariu fix care să-i mulţumească pe angajaţi“, ne-a declarat Daniela Necefor, managing partner Total Business Solutions.
Vacanţe ca recompensă
De asemenea, se observă o creştere a beneficiilor sub formă de bilete, traininguri, excursii sau vacanţe - pe care angajaţii şi le doresc, iar angajatorii le promit chiar la recrutare.
Creşterea salariului mediu brut din cadrul companiilor private a fost în acest an inferioară avansului câştigului mediu brut naţional, calculat de Institutul Naţional de Statistică. Salariul mediu brut calculat în urma intervievă rii a 250 de companii a fost stabilit la 2.290 lei la nivelul lunii aprilie 2008, în timp ce salariul mediu brut naţional a fost de 1.751 lei. Bancherii câştigă în prezent mai mult decât dublul salariului mediu brut naţional. Cei care au rămas în urmă sunt angajaţii din retail, din domeniul alimentar şi din sistemul hotelier.
„În bănci, IT&C, în domeniul farmaceutic sunt mulţi angajaţi cu studii superioare, iar în retail sau hoteluri predomină personalul cu studii medii“, a declarat Ruxandra Stoian, directorul Departamentului de resurse umane al PwC. ... mai mult...[3]