Becuri

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Becuri

Becul

  • Primul bec a fost inventat in 1800 de Humphry Davy, un om de stiinta englez. El a inventat o baterie si a conectat la ea 2 fire si o bucata de carbon. Carbonul s-a aprins producand lumina. Acesta tehnica de obtinere a luminii s-a numit arc electric.

Se considera insa ca lumina electrica a fost inventata consecutiv de 2 oameni: Thomas Edison in SUA si de Sir Joseph Wilson Swan in Anglia. Ca sa se creeze lumina, este nevoie de un filament intr-un balon fara oxigen pentru ca oxigenul face ca filamentul sa arda cu flacara.

Primul care a inventat becul a fost Swan si a descoperit ca un filament facut din carbon functioneaza. El a avut probleme insa cu vidarea bulbului de sticla - scoaterea completa a oxigenului din bulb. Edison a experimentat alte sute de filamente confectionate din diverse materiale. In 1879 el a construit un mic bec pentru a fi utilizat in locuinte. La inceput, filamentul insa nu a rezistat decat cateva ore si s-a ars. La sfarsitul anilor 1880 a produs un bulb care a luminat 1.500 de ore.... mai mult... [1]


Cum funcţionează becul cu incandescenţă?

Deşi mulţi ştiu că Thomas Edison a inventat becul cu incandescenţă în anul 1879, în fapt, acesta l-a perfecţionat. În secolul al XIX-lea omul de ştiinţă Humphrey Davis a descoperit că un arc carbonic, cu ajutorul electricităţii, producea lumină, pentru ca în anul 1860 Joseph Swan să introducă arcul de carbon într-un container de sticlă şi să creeze ceva asemănător cu becul modern. Problema cu becul lui Swan era că acesta se ardea foarte repede. Edison a dezvoltat becul cu filament care putea funcţiona fără a se arde timp de câteva ore, făcând astfel din bec un obiect practic, util în treburile zilnice.

CUM FUNCŢIONEAZĂ BECUL CU INCANDESCENŢĂ?

Alcătuire bec incandescent

Simplu spus, principiul de funcţionare al becului cu incandescenţă este următorul: încălzirea până la incandescenţă a filamentului metalic produce lumină.

La aprinderea becului, atomii filamentului devin excitaţi şi eliberează fotoni. Fotonii de diferite frecvenţe reprezintă în fapt lumina şi căldura produsă de bec.

Atunci când electronii câştigă ori pierd energie, aceştia îşi schimbă [/fizica/63-atomul/334-modelul-atomic-cuantic-schrodinger-heisenberg-dirac.html orbitalul ]pentru o perioadă foarte scurtă. Trecerea electronului de pe un nivel de energie superior pe unul inferior se face cu eliberarea de fotoni de o anumită frecvenţă (energie).

Un conductor mai subţire se încălzeşte mult mai repede decât un conductor gros pentru că primul este mai rezistent la trecerea electronilor.

Mişcarea electronilor produce radiaţie electromagnetică de diferite frecvenţe; unele frecvenţe sunt în zona undelor infraroşii, care înseamnă căldură. Prin urmare, în filament, temperatura se ridică la valori foarte mari; aceasta ajunge la peste 2500oC.

Temperatura foarte ridicată duce la "epuizarea" materialului din care este alcătuit filamentul, tungstenul, care deşi rezistă la temperaturi ridicate pentru o vreme îndelungată, în timp se subţiază şi se rupe, ceea ce înseamnă arderea becului. În fapt, din cauza temperaturilor ridicate, atomii de tungsten se desprind din filament şi se aşază pe interiorul balonului de sticlă al becului.

DIN CE ESTE COMPUS UN BEC INCANDESCENT?

Alcătuirea becului este uimitor de simplă: clopotul de sticlă umplut cu un gaz inert ca argonul, două tije metalice pe care este prins filamentul şi care au rolul de a realiza circuitul necesar "curgerii" curentului electric prin bec, o montură de sticlă pe care sunt prinse cele două tije şi soclul pentru înşurubare a becului.

CE ALTE TIPURI DE BECURI EXISTĂ?

Există trei tipuri de becuri: becul cu incandescenţă, becul fluorescent şi becul cu halogen.

Becul fluorescent a apărut în jurul anului 1930 şi este mult mai eficient decât becul incandescent. Acesta are partea interioară căptuşită cu fosfor şi este umplut cu un gaz inert. Fosforul are rolul de a reflecta lumina produsă de bec. Lumina becului fluorescent nu este însă asemănătoare celei naturale, distorsionând culorile.

Becul cu halogen creează o lumină albă, foarte asemănătoare cu lumina naturală. Acesta produce foarte multă căldură şi nu poate fi încapsulat în sticlă, ci în cuarţ. În interiorul becului se găseşte halogen, nu argon.

BECURILE INCANDESCENTE SE APROPIE DE PENSIE...

Deşi foarte folosite în România, becurile cu incandescenţă au zilele numărate. Conform unei decizii luate la nivelul Uniunii Europene şi care va trebui pusă în practică şi în România, acestea nu vor mai putea fi folosite începând cu anul 2010. Măsura are rolul de reduce consumul de energie prin înlocuirea becurilor cu incandescenţă cu becurile economice.... mai mult...[2]

Notiuni generale despre becuri

Cu totii stim ce este becul. Inca de cand a fost inventat de catre Edison, becul a fost sufletul societatii, datorita luminii pe care o produce, lumina ce a permis omului sa sa fie activ si pe perioada noptii sau sa patrunda pana in adancurile pamantului.

Detalii asupra tipurilor de becuri existente pe piata veti gasi in celelalte pagini ale acestui site. Aici, vrem sa incercam sa lamurim o problema. Foarte multi oameni sunt confuzi atunci cand vine vorba despre becurile pe care le folosesc. Aceasta deoarece exista deja multe tipuri de becuri, fiecare avand caracteristici diferite.

La noi, pretul este inca un prim criteriu in alegerea unui bec. In timp insa, sa speram ca populatia va incepe sa ia in calcul si avantajele pe termen lung ale becurilor mai moderne si mai economice. Tocmai de aceea noi incercam sa va oferim un tabel in care sa comparam principalii factori ce trebuie luati in calcul atunci cand vrem sa achizitionam un bec.


Tip bec Putere Eficienta Durata de viata Caldura emisa Pret
Incandescent 100 W 1000-2000 h 3,4 btu/h 1-2 RON
Halogen
Economic
Flourescent 30.000 h 5-30 RON
LED 2 W 50.000 h 84 btu/h 5 - 50 RON
XENON

... mai mult... [3]

Unelte personale
Trusa de unelte