Balanta
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Balanta comerciala
- - Balanta comerciala - Drept Comercial
(Balance of trade)
Este diferenta neta dintre valoarea importurilor si cea a exporturilor de bunuri ale unei tari, intr-o anumita perioada de timp. Atunci cand o tara exporta mai mult decat importa, se considera ca are o balanta comerciala favorabila; cand predomina importurile, se spune ca balanta comerciala este nefavorabila. Balanta comerciala trebuie privita in contextul intregii pozitii economice internationale a tarii respective. De exemplu, o tara poate avea o balanta comerciala nefavorabila care este compensata de catre exporturile substantiale de servicii, caz in care se considera ca aceasta tara are o pozitie economica internationala buna[1]
- - Balanta comerciala - Tablou statistico-economic in care se inscriu si prin care se compara importul si exportul de marfuri ale unei tari, pe o perioada de timp determinata, de regula un an.
Din punctul de vedere al sferei de cuprindere, balanta comerciala poate fi:
- generala, atunci cand cuprinde ansamblul relatiilor comerciale externe ale unei tari, sau
- partiala, daca se refera la relatiile de import si export cu o alta tara sau un grup de tari.
Din punctul de vedere al rezultatelor relatiilor comerciale externe, poate fi:
- activa (excedentara) daca exportul depaseste importul,
- pasiva (deficitara) daca importul depaseste exportul, si
- echilibrata (soldata) cand acestea sunt egale.
In ansamblu balanta comerciala poate fi activa, dar pe tari poate fi excedentara sau deficitara.
In balanta comerciala, gruparea marfurilor importate si exportate difera - mai mult sau mai putin - de la o tara la alta. Totusi, pe baza unei intelegeri internationale, s-a utilizat mult timp clasificarea "Conventiei de la Bruxelles" (31 decembrie 1913). in prezent se foloseste tot mai mult "Clasificarea tip a comertului international" (CTCI sau SITC).
Pentru analiza balantei comercialeeste necesar sa se tina seama de preturile folosite si de mecanismul formarii lor. Balanta comerciala constituie una dintre cele mai importante parti ale balantei de plati externe.[2]
Balanta de plati externe
- - Sinonim - Balanta de plati
Instrument economico-statistic in care se includ si se compara incasarile si platile realizate de o tara, din relatiile sale economice, financiare si monetare cu alte tari, pe o anumita perioada, de obicei un an.
Fundamentata pe principiul contabilitatii in partida dubla, balanta de plati externe - denumita de regula balanta de plati, cuprinde in activul ei incasarile, adica creantele exigibile in perioada respectiva, iar pasivul ei platile, adica datoriile exigibile in aceeasi perioada, indiferent daca operatiunile comerciale sau financiare care le-au generat au fost executate in aceasta perioada sau intr-una anterioara.
Balanta de plati externe se intocmeste global, bilateral sau regional, respectiv pentru relatiile unei tari cu celelalte tari ale lumii, pentru relatiile ei cu o alta tara sau pentru relatiile ei cu un anumit grup de tari.
In scopul asigurarii comparabilitatii internationale, posturile din balanta de plati externe se pot structura in doua grupe:
- Grupa I, numita Balanta Curenta (sau Contul Curent), include:
a) balanta comerciala;
b) balanta servicilor;
c) balanta veniturilor;
d) balanta transferurilor unilaterale;
- Grupa II, numita Balanta miscarilor de capital (sau Contul de Capital) include:
a) balanta miscarilor de capital pe termen scurt;
b) balanta miscarilor de capital pe termen lung;
c) balanta rezervelor valutare internationale.[2]