Autoturisme

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. east.utcluj.ro

Autoturismul in Romania

La Muzeul Tehnic din Bucuresti este expus unul din cele doua automobile cu aburi pentru transportul de marfuri care au circulat in Bucuresti inca din anul 1895.Tot in acelasi an, trei craioveni au importat trei trasuri-automobile tip Benz cu motoare de 12CP, pentru ca un an mai tarziu sa fie aduse alte trei trasuri-automobile: un Peugeot, un Rochet-Schneider si un triciclu Bolleé .

In 1898 a aparut si unul din primele automobile americane Oldsmobile, abia dupa un an dupa ce E.R. Olds incepuse sa fabrice masini in atelierul sau.Acest automobil este expus si astazi la Muzeul Tehnic.

In anul 1900 este inscris la Primaria Capitalei automobilul cu numarul 1,un Penhard cu motor de 15CP fabricat in Belgia. la Liege, care era un fel de trasura decapotabila.

In anul 1904 , cativa din posesorii de autoturisme s-au constituit intr-o asociatie numita AUTOMOBIL CLUBUL ROMAN , asociatie prezenta si in zilele noastre. In acel an nu erau in circulatie mai mult de 60 de automobile, sau "trasuri fara cai", cum li se mai spunea. In anul infiintarii ACR-ului s-a desfasurat si prima cursa de automobile pe distanta Bucuresti - Giurgiu si retur.

Pana in 1906 au fost importate in Romania 150 de automobile, ajungand in 1907 la 233 si in 1909 la 447 si in 1912 la 850. Cele mai raspandite marci erau Mercedes, Panhard si Dion-Bouton.

In 1908 ,in urma solicitarii primariei din Arad de a se dota cu autobuze, firma francaza Westinghouse din Le Havre (filiala a concernului american cu acelasi nume) s-a oferit sa construiasca o fabrica pe un teren pus la dispozitie de primaria aradeana. Atunci a luat fiinta firma Marta (Magyar Automobil Reszveny Tarsasag Arad), ca sucursala a firmei Westinghouse. Un an mai tarziu deja incepea productia in firma Marta, cu oferte destul de variate: motoare pentru tractiune feroviara, autobuze cu sau fara etaj, camioane de trei sau cinci tone sarcina utila.

Din 1910 a inceput si fabricatia de autoturisme cu motoare cu patru cilindri de 20, 30 si 40 CP si diferite caroserii,ca:Limuzina, Landolet, Dublu-Featon. Toate acestea erau sub licenta firmei Westinghouse.

Pana in 1912 cand firma franceza a dat faliment, au fost fabricate la Arad 150 de autoturisme. Firma Marta a fost preluata de firma austriaca Austro Daimler care a introdus noi modele de automobile. Modelul de baza era un autoturism cu motor de 4 cilindri si putere de 18/22 CP si era folosit mai ales ca taxi.

Pana in 1914 cand a inceput Primul Razboi Mondial au fost fabricate in jur de 650 de autoturisme si autobuze. Per global in Romania , numarul de autoturisme depasea cifra de 1000 de exemplare.In urma razboiului mai mult de doua treimi din acestea au fost distruse.

Intre 1915-1918 au fost fabricate la Marta numai motoare de avion. In urma razboiului productia la Marta se dezorganizeaza prin pirderea relatiilor cu fostii patroni. Astfel fabrica Marta se va uni cu fabrica de vagoane Weitzer si va lua fiinta societatea Astra, prima fabrica romana de vagoane. In cadrul acestei societati, vechea Marta a fost denumita Fabrica de Motoare si se construiau aici de la autoturisme, autobuze, autocamione, motoare cu gaz metan sau benzina ,pana la masini unelte de precizie si avioane. Desi ponderea in constructia de automobile o aveau autobuzele si camioanele, erau executate la comanda si automobile de lux cu motoare de 4 cilindri si 60 CP.

Dupa 1918 a crescut parcul de autoturisme in Romania in urma activitatii reprezentantilor uzinelor straine producatoare de automobile, ca :Renault,Fiat,Ford,Chevrolet, General Motors. Imortul de autoturisme a crescut considerabil mai ales dupa 1922, astfel ca in 1926 circulau in Romania peste 11.300 de autoturisme. O scadere a parcului de autoturisme s-a produs in timpul crizei economice din anii '30. Cresterea acestuia poate fi observata intre anii 1936-1939, ajungandu-se la un numar de 25.876 de automobile,totusi cu mult sub numarul autoturismelor din tarile occidentale.

In 1935 Uzina Ford Romania din Bucuresti a inceput sa monteze autoturismul Ford tip 193, echipat cu motor de 60CP, ulterior producand si alte tipuri de autoturisme. Concomitent cu dezvoltarea retelei de drumuri a crescut si numarul de automobile in Romania.

In 1945, ing. Radu Manicatide a realizat un microautomobil M.R. tip 1945, cu motor de motocicleta modificat, de 2 cilindri si care furniza 11.5 CP si cu caroserie aerodinamica si decapotabila.

In 1946 a fost construit prototipul unui automobil denumit Malaxa , echipat cu motor de 3 cilindri si care furniza 30 CP. Acesta putea atinge viteza de 120 km/h si avea o capacitate de 6 locuri.

In 1947, la uzinele din Brasov, a fost construit sub conducerea ing. Radu Mardarascu un automobil echipat cu motor cu patru cilindri , care furniza 45 Cp si care atingea viteza maxima de 124 Km/h.

In 1965 a fost fabricat primul autobuz romanesc cu capacitatea de 70 de pasageri in Atelierele Centrale ITB, ulterior fabricandu-se aici si troleibuze si utilitare.

In 1968 a fost inaugurata Uzina din Colibasi si a inceput productia de serie a autoturismelor Dacia 1100.... mai mult...[1]

vanzari autoturisme

Unelte personale
Trusa de unelte