Apa
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Apa
Formele apei în naturã
În natură, apa se găsește în stare lichidă, solidă și gazoasă. Trecera apei dintr-o stare în alta face să apară: norii, ceața, ploaia, grindina, roua, bruma, zăpada, poleiul.
Norii se formează ca urmare a evaporării apei din sol și de la suprafața apelor, și a ridicării vaporilor în straturile superioare ale aerului. Acolo, vaporii, dând de straturi reci de aer, se condensează, formând picături fine de apă.
Ceața se formează în zilele reci, când vaporii de apă se condensează foarte aproape de pământ. În zilele cu ceață, circulația oamenilor și a vehiculelor este îngreunată.
Ploaia se formează când norii trec prin straturile reci de aer, iar vaporii se condensează și cad pe pământ sub forma de picături. Ploile sunt necesare vieții plantelor. Ele curăță aerul de praf și îl răcoresc.
Grindina apare vara, când picăturile de ploaie trec prin straturile foarte reci de aer și se transformă în boabe de gheață. Grindina este dăunătoare culturilor agricole.
Roua. În nopțile senine de vară, vaporii de aer, în atingere cu corpurile reci de pe pământ, se condensează și formează stropi mici de apă. O dată cu încălzirea aerului, stropii de apă se evaporă.
Bruma. În nopțile senine și reci, de toamnă sau ded primăvară, corpurile de pe pământ se răcesc foarte mult. Vaporii de apă care vin în atingere cu aceste corpuri se condensează, iar picăturile de apă îngheață, formând un strat fin alb-strălucitor. Bruma este dăunătoare culturilor. Oamenii iau măsuri de protejare a culturilor, făcând focuri mocnite în grădini sau în livezi. Fumul cald împiedică formarea brumei.
Zăpada se formează în timpul iernii, când temperatura aerului scade sub zero grade. Picăturile de apă îngheață și se transformă în fulgi de zăpadă. Fulgii de zăpadă cad pe pămând, acoperindu-l. Sub zăpadă, culturile sunt ferite de gerul iernii. Uneori, vântul suflă zăpada de pe câmp și culturile pot îngheța; de aceea, oamenii așează pe câmpuri un fel de garduri numite parazăpezi. Cu cât este mai multă zăpadă pe câmpuri iarna, cu atât primăvara va pătrunde mai multă apă în sol la rădăcinile plantelor.
Lapovița se formează iarna, în zilele mai calde, când cad picături de apă amestecate cu fulgi de zăpadă.
Poleiul este o pojghiță de gheață care se formează iarna deasupra solului, ca urmare a unei ploi mărunte. Pe străzi, poleiul îngreunează mul circulația, fvorizând accidentele. Plantele au de suferit din cauza poleiului.
În imaginea din stânga este prezentată o pădure după o ploaie acidă. Ploaia acidă se formează prin combinarea dioxidului de sulf și a compușilor de nitrogen cu apa, pentru a produce o ploaie cu un pH scăzut.