Aeroportul Constanta
De la Publicitate Enciclopedica
Website Aeroport Constanta
Istoric
Aeroportul International Mihail Kogalniceanu - Constanta, situat la o distanta de 26 km in partea de nord-vest a orasului Constanta, isi are numele legat de localitatea din apropiere Mihail Kogalniceanu. Omul politic Mihail Kogalniceanu a fost cel care a elaborat Legea de organizare a Dobrogei impreuna cu prefectul constantean Remus Opreanu. Tot Mihail Kogalniceanu in 1878 a luat legatura cu Nicolae Catargi privind formalitatile luarii in primire a teritoriului dobrogean si introducerea administratiei romanesti in Dobrogea.
Operarea pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu incepea in 1961 in incinta unei cladiri vechi de aerogara si pe o platforma auto transferata de la armata. Cursele se desfasurau numai intre Mihail Kogalniceanu si Baneasa, aterizarea aeronavelor LI-2 si IL-14 facandu-se pe iarba desi pista betonata, apartinand regimentului de aviatie, avea o lungime de 2.500 m. La inceput turnul de control a fost o constructie de mici dimensiuni, iar dirijarea se facea in anumite situatii la vedere “din balcon”.
La 1 iunie 1962, cand se inaugureaza o noua aerogara si turnul de control, s-a deschis linia aeriana interna de pasageri Bucuresti - Constanta - Tulcea si Tulcea – Constanta - Bucuresti, cu IL-14. Presa din acea perioada consemneaza ulterior si deschiderea unor noi linii aeriene interne si externe cu Arad, Timisoara, Odesa, Budapesta, Berlin, Praga, Bratislava, Ostrava si Varna. Tot in acea perioada existau zboruri charter cu Oslo, Copenhaga, Stocholm, Helsinki si Londra. Pana in anul 1973, aeroportul trece printr-o perioada de modernizari masive, fiind chiar inchis in vara lui 1971 pentru prelungirea pistei pana la 3500 m.
Numarul curselor in 1975 se ridica la 10.697 aducand 764.005 pasageri, acest an apropiindu-se ca numar de pasageri de anul de varf al activitatii aeroportuare 1979 cu 778.766 pasageri.
In timp, aeroportul a fost punctul de legatura cu peste 120 de tari, iar peste 30 de mari companii aeriene din lume au avut in perioada de sezon estival lanturi de zboruri charter. Aeronavele operate au fost incepand de la LI 2 si IL 14 pana la B 747 si An 124.